POSJETITE KURAN.BA
 
 

svjetska asocijacija muslimanske omladine nedwe

E.S. | Novi Horizonti br/str. 3

Rad za islam je obaveza i dužnost da bi se izgradila licnost, koja u sebi sadrži akidet, ahlak, zatim za izgradnju zajednice koja je privržena ideji islama, i koja se ponaša u skladu s njom.


Na to upucuju i rijeci Allaha, dž.š., u kojima se kaže: 'Pozivaj na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom...' Stoga je moralna dužnost svakog muslimana da radi za islam, da poziva u islam i da ljudima objasni islam kao savršen nacin života. Iz te ideje su, uz Allahovu pomoc, proizašle mnogobrojne grupe pozivaca u islam i islamskom nacinu života, a iz tih grupa su obicno proizilazile i uspostavljane organizacije bilo na lokalnom ili svjetskom nivou.

Jedna od tih organizacija, ciji je moto: 'A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela cini i koji govori: 'Ja sam doista musliman'', je Svjetska asocijacija muslimaske omladine 'NEDWE'.


NEDWE je prva islamska asocijacija svjetskog ranga koja vodi brigu o muslimanskoj omladini.
Nastanak i ciljevi

Na omladini se gradi buducnost i na njoj se temelji život islamskog ummeta u svim njegovim segmentima. S obzirom da se muslimanska omladina danas susrece sa mnogobrojnim izazovima misaone, ideološke, društvene i moralne naravi, osjeca se velika potreba da se muslimanskoj omladini objasni i ukaže na pravi put.

'NEDWE' je osnovana odlukom vlade Kraljevine Saudijske Arabije 1972. godine, kao prva islamska asocijacija svjetskih razmjera, specijalizirana za rad sa omladinom i brigu o omladini muslimanskog ummeta, njenoj buducnosti i ispravnosti njenog formiranja.


Ciljevi 'NEDWE'

- Ucvršcivanje islamske misli utemeljene na cistom monoteizmu (tewhidu), u svjetlu razumijevanja prve generacije muslimana, produbljivanje osjecaja ponosa islamom medu muslimanskom omladinom i njihovo upoznavanje sa dokazima o savršenosti islamskog sistema života i potpunom zadovoljstvo tom cinjenicom.

- Produbljivanje uzroka islamskog idejnog jedinstva medu muslimanskom omladinom.


- Rad svim raspoloživim sredstvima na upoznavanju svijeta sa islamom (korištenje najboljih i najsavremenijih nacina).

- Pomaganje omladinskih i istudenskih organizacija muslimana u cijelom svijetu i podržavanju napora za uspostavu koordinacije medu njima.


- Ucestvovanje u pojašnjenju pozitivne uloge omladine i studenata u izgradnji društvenih, ekonomskih i drugih institucija u društvu, a posebno u muslimanskim sredinama.

- Rad na usmjeravanju muslimanske omladine na polju osnivanja specijaliziranih institucija iz raznih oblasti i ucestvovanje (na rukovodecim mjestima) u vec postojecim, kako bi bila izvršena islamska uloga u izgradnji ummeta.



NAJZNACAJNIJA SREDSTVA I SREDSTVA ZA OSTVARENJE CILJEVA

„Nedwe“ je uspjela, uz pomoc Allaha, dž.š., a zatim uz pomoc vlade Saudijske Arabije i donatora ostvariti niz svojih ciljeva;

- Osmišljena kampovanja: „Nedwe“ je organizator niz kampovanja za studente i omladinu na lokalnom, regionalnom i svjetskom nivou, u svrhu odgoja i osposobljavanja muslimanske omladine.


- Seminari i predavanja: „Nedwe“ je organizovala niz naucnih simpozija i predavanja u vezi sa za najaktuelnijim pitanjima koja su od posebnog znacaja za islamski ummet.

- Kongresi: „Nedwe“ je organizovala niz lokalnih i svjetskih kongresa i ucestvovala na mnogim kongresima koje organizuju druge islamske asocijacije koje se bave islamskim temama uopce, ili temama vezanim za muslimansku omladinu.


- Literatura: „Nedwe“ je u proteklim godinama, izdala i štampala veliki broj knjiga islamskog sadržaja (od enciklopedija, knjiga i casopisa do brošura) na raznim jezicima, u svrhu promovisanja islamske misli i širenja islamskog da’weta. U cilju što bolje realizacije tog cilja „Nedwe“ je osnovala svoju vlastitu izdavacku kucu i odštampala milione primjeraka probrane islamske literature i besplatno podijelila stotine hiljada primjeraka. U istu svrhu „Nedwe“ snima i umnožava na hiljade video i audio kaseta godišnje, koje dijeli islamskim institucijama i pojedincima u Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama.

- Obrazovanje: „Nedwe“ je pomogla osnivanje velikog broja institucija za obrazovanje u zemljama islamskog svijeta, šireci korisno znanje, u nadi da ce se njime savladati siromaštvo i neznanje i okoristiti muslimani.


- Seminari: „Nedwe“ svake godine organizira desetine naucnih i vjerskih, strucnih seminara i seminara za pocetnike, kako bi se poboljšao nivo obucenosti da’ija, imama i nastavnika, a posebnu pažnju vodi o muslimanima koji su tek primili islam. Seminari imaju za cilj i osposobljavanje muslimanske omladine u raznim oblastima prakticne znanosti.

- Finansiranje da’ija i predavaca: „Nedwe“ finansira odreden broj da’ija i predavaca koji se odlikuju ispravnim shvatanjima i voljom za hajr, kako bi se posvetili vazovima i misionarskoj djelatnosti medu muslimanima u mjestima u kojima su potrebni, kao što su pojedine zemlje Afrike i Azije, islamske republike koje su nedavno zadobile samostalnost i pojedine zemlje Istocne Evrope.


- Casopisi: „Nedwe“ izdaje mjesecni casopis na arapskom i engleskom jeziku pod nazivom „Buducnost islama“. Casopis služi ciljevima „Nedwe“ i njenim aktivnostima, uz pracenje dešavanja u islamskom svijetu, kroz clanke, intervjue, dokumentarne referate, izjave i usmjeravajuce price. Casopis svakog mjeseca ide na adrese hiljade islamskih institucija i znacajnih licnosti u raznim dijelovima svijeta.

- Clanstvo: „Nedwe“ je ostvarila kontakte sa najznacajnijim islamskim institucijama i centrima u raznim dijelovima svijeta. Trenutno se u clanstvu „Nedwe“ nalazi više od 1000 omladinskih i studentskih organizacija, kao i islamskih institucija. „Nedwe“ im pruža odredenu pomoc, savjete i koordinira njihovu saradnju.


- Zvanicna saradnja: „Nedwe“ je ojacala saradnju sa vecinom zvanicnih institucija na polju da’we, kako domacih tako i svjetskih, kao što su: Ministarstvo za islamske djalatnosti, Rabita, Islamska banka za razvoj, islamski univerziteti, islamske humanitarne organizacije i Svjetski islamski savjet za da’we i pomoc u Kairu (koji

„Nedwe“ smatra jednim od svojih clanova osnivaca), Islamska liga za odgoj i kulturu, Kongres islamskog savjeta i dr.


Glavna predstavništva „Nedwe“ u inostranstvu:

- Ured „Nedwe“ za istocnu Aziju, Malezija-Kualalupur


- Ured „Nedwe“ za južnu Aziju, Bangladeš-Daka

- Ured „Nedwe“ na Karibima, Novi Zeland-Okland


- Ured „Nedwe“ za istocnu Afriku, Kenija –Najrobi

- Ured „Nedwe“ za zapadnu Afriku, Senegal-Dakar


- Ured „Nedwe“ za srednju Afriku, Nigerija-Lagos

- Ured „Nedwe“ za južnu Afriku, Malavi-Zomba


- Ured „Nedwe“ za zapadnu Evropu, Engleska-London

- Ured „Nedwe“ za sjevernu Ameriku, SAD-Wašington


- Ured „Nedwe“ za južnu Ameriku, Argentina

- Ured „Nedwe“ za Rusiju, Moskva


Uz navedene postoji još 13 sporednih ureda u slijedecim mjestima: Hong Kong, Sudan, Indonezija, Liberija, Mali, Etropija, Njemacka, Francuska, Belgija, Italija, Austrija, Albanija i Azerbejdžan.
PLAN BUDUCEG RADA

- Povecanje broja knjiga i kaseta na raznim jezicima radi uspješnijeg širenja da’we.

- Rad na proširavanju projekata osposobljavanja i obucavanja muslimanske omladine u odredenim disciplinama.


- Saradnja sa narodnim i državnim institucijama u islamskom svijetu u pogledu opcih usluga

- Proširivanje veza i saradnje izmedu islamskih organizacija i institucija kako bi se povecala njihova djelatnost na islamskom planu.


- Organiziranje razmjene posjeta muslimanske omladine u svijetu

- Povecanje broja opcih i posebnih kampovanja za muslimansku omladinu.


- Pripremanje projekata za brigu o studentima uz povecanje broja stipendija za studij.

- Nastavak pružanja pomoci ugroženim mjestima u islamskom svijetu i sl.


Sve do sada izneseno odnosi se na rad i aktivnosti Organizacije na svjetskom nivou, medutim, važno je napomenuti da „Nedwe“ ima svoj ured i u Bosni i Hercegovini, tacnije u Zenici. Zenicki ured, takoder, ima plan rada sa omladinom u cilju vjerskog prosvjecivanja i pomoci u toku studija, zajednickog druženja i upoznavanja, kao i raznim drugim aktivnostima, od kojih izdvajamo:

- Potporu vjerskog programa na medijima, radiju i televiziji.


- Pomaganje kulturno-obrazovnih omladinskih centara

- Organizovanje halki (kurseva) za hifz Kur’ana


- Snimanje velikog broja audio i video kaseta i njihova distribucija

- Održavanje redovnog ljetnog kampa u Konjicu, Travniku, Željeznom Polju, kao i ove godine u Velikoj Kladuši. U radu kampova ucestvuje omladina, mahom studenti, iz cijele Bosne, kao i eminentni predavaci i strucnjaci iz raznih oblasti islamske nauke, iz BiH i iz islamskog svijeta. Cilj takvih skupova je bolje upoznavanje i druženje omladine iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine radi ostvarivanja pomoci i zajednickih interesa na polju da’we.


- Tu je i redovno stipendiranje i pomoc studentima na fakultetima i postdiplomskim studijama.

- U programu „Nedwe“ je i odlazak odredenog broja studenata na hadždž. Svake godine „Nedwe“ organizuje odlazak pedesetak predstavnika omladinskih i studentskih udruženja na hadždž, kao što je bilo i 1999. g. Naravno, ovakvih i slicnih aktivnosti ima još dosta ali ih zbog ogranicenog prostora necemo navoditi. Stoga, iz dosad iznesenog možemo zakljuciti da je Svjetska asocijacija muslimanske omladine „Nedwe“, uz Allahovu pomoc izrasla u jaku svjetsku organizaciju, koja ima jasan program i cilj rada, te molimo Allaha, dž.š., da ih nagradi za sve što su do sada uradili i da im pomogne u daljem radu.
E. S.